Over ons

Over ons

Zo zag een deel van de verzameling eruit voordat ik besloot van mijn hobby mijn werk te maken. Verdeeld over 4 locaties stond de apparatuur die ik in 16 jaar verzameld had opgeslagen. Inmiddels is een groot deel verhuisd naar een nieuwe centrale locatie, droog en geventileerd.

Vintage audio apparatuur voegt in mijn optiek iets toe aan de beleving van muziek: het ziet er doorgaans prachtig uit en is gebouwd voor de eeuwigheid: maar ook heeft het al geleefd. Genieten van muziek is emotie en deze wordt wat mij betreft versterkt wanneer gereproduceerd door apparatuur uit de jaren ’70 en begin ’80: vaak dus stammend uit dezelfde periode als de muziek waar ik naar luister.

Wat moet u verwachten als u zo’n oud apparaat aanschaft?

Om te beginnen hoeft de levensduur van een goed geserviced vintage apparaat niet korter te zijn dan van iets dat u momenteel nieuw koopt: vaak zelfs andersom! Een voorbeeld  hiervan is een recent aangeschafte geïntegreerde versterker die 3500,- gekost heeft en net buiten de garantie kapot gaat. Deze was niet meer te repareren omdat de printplaat inmiddels niet meer te leveren was. Toen wij deze als NOS (New Old Stock) aantroffen bij een handelaar kostte deze 1800,-  wat het apparaat eigenlijk niet meer waard was. Bovendien was deze van dezelfde kwaliteit als de oorspronkelijke en is het dus niet ondenkbaar dat deze over 3 jaar ook weer kapot gaat. Helaas worden de meeste apparaten tegenwoordig (bewust) niet meer zo goed gemaakt als in de jaren ’70. De product life cycle wordt door de fabrikant op bv. maximaal 8 jaar gesteld want na 2 of 3 jaar moet er liefst weer iets nieuws gekocht worden en bij inruil moet de 2e eigenaar er ook nog even plezier van kunnen hebben maar dan moet hij toch echt naar de milieustraat… Zo bent u dus ook nog eens goed bezig voor het milieu door aanschaf van een vintage apparaat 🙂

Een versterker uit de gouden jaren

kijken wij indien gewenst helemaal na en meten hem door en deze wordt indien noodzakelijk gerepareerd: ziet een onderdeel er niet goed uit dan wordt dit vervangen. Potmeters worden gereinigd en indien nodig en mogelijk uit elkaar genomen. Alle in- en uitgangen worden gecontroleerd. Natuurlijk kan er na verloop van tijd iets kapot gaan dat op het moment van controle goed functioneert: maar reparatie is doorgaans eenvoudig te verrichten en de onderdelen meestal goedkoop en vaak nog verkrijgbaar. U vindt bij ons voornamelijk versterkers in de prijsklasse van 100,- tot 2500,-.

Een draaitafel

bevat veel minder elektronische componenten maar we kijken naar de demping van de lift, of de spindel goed loopt, de motor stil functioneert en de staat van de snaar en stroboscoop verlichting. Maar ook oud vet verwijderen we dat soms keihard is geworden en we controleren de functie van de (half-) automaat indien aanwezig. De kans dat een goed nagekeken draaitafel kuren gaat vertonen is daarom minimaal. Denk niet dat u met een platenspeler die u meeneemt van de kringloop gelijk probleemloos kan gaan spelen, ook al lijkt dat soms wel zo:  zo wordt ook de naald gecontroleerd onder de microscoop en gereinigd en de bedrading naar en werking van het element gecontroleerd om onderbreking te voorkomen en een zo zuiver mogelijke signaaloverdracht te garanderen. En we controleren of de tafel op de juiste snelheid draait en vernieuwen indien noodzakelijk de betreffende elco’s (elektronische condensatoren). Draaitafels hebben wij in de prijsklasse van 50,- tot 1500,-.

Cassettedecks en bandrecorders zijn complexer

Desgewenst gaat het loopwerk helemaal uit elkaar en worden noodzakelijke rubbers en aandrijfsnaren vernieuwd. Dit is voor een klein bedrag niet te doen en wij verbazen ons dan ook over te koop aangeboden decks die “geserviced” zijn en vragen ons af wat er dan precies allemaal (niet-) gedaan is. Daarom kunt u deze apparaten ook ongeserviced en zo uit de  verzameling kopen, of een prijsopgaaf krijgen voor grondige service. Bandrecorders kunt u bij ons vinden in het segment van 275,- tot 2500,-.

Inkoop

Wij kopen uw oude apparatuur ook in. Graag ontvangen wij een opgaaf en indien mogelijk foto’s van wat u aan wilt bieden inclusief een prijsidee.

Wat u in gedachte moet houden

Net als bij mooie oude auto’s moet u er rekening mee houden dat Vintage Audio ook een respectabele leeftijd heeft en daardoor wat meer aandacht behoeft. Er kan namelijk altijd iets kapot gaan, dat op het moment van aflevering goed functioneert.

U kunt bij ons kiezen voor aanschaf inclusief 2 maanden garantie op uitgevoerde werkzaamheden of voor een korting van 25,- per apparaat zonder garantie. In dat laatste geval proberen wij een mankement goed en zo goedkoop mogelijk te verhelpen of adviseren u waar en wie dat voor u kan doen. Zodat u zo snel mogelijk weer van uw bezit of aankoop kan genieten. Bedenk dat we bezig zijn met een hobby en hoe frustrerend het ook kan zijn, er hangen meestal geen levens van af.