Geschiedenis

Ontstaansgeschiedenis


Mijn naam is Coert Bokma, geboren in 1962 in Leeuwarden en ik woon in Veere, een klein historisch stadje in de provincie Zeeland. De afgelopen 16 jaar heb ik audio apparatuur uit mijn jeugd verzameld. Als jongen van 15 stond ik bij Bouwman Elektro in Leeuwarden verlangend naar een AKAI bandrecorder met kleine spoelen te kijken die toen 1000,- gulden kostte en wel 3 uur muziek kon opnemen met een frequentiebereik tot boven de 20.000 Hz! Vermoedelijk een GX-210D. Daar hoefde je bij een cassettedeck niet aan te denken, althans niet een die voor mij na 2 weken auto’s wassen bij de lokale Ford dealer betaalbaar was: ik had in totaal 600,- gulden bij elkaar gespaard en het werd een Sony TC-206SD cassettedeck waar ik veel plezier van heb gehad. Samen met een Telefunken S800 draaitafel en Wharfedale Denton 2XP luidsprekers plus een Pioneer SX-550 receiver lag ik ’s avonds bij het licht van mijn aquarium naar de lampjes van de VU-meters te kijken en de SoulShow van Ferry Maat op te nemen: de ‘70-er jaren!

We weten nu dat dit de gouden jaren van de Hi-Fi apparatuur zouden worden

Veel consumenten elektronica van die tijd was van een kwaliteit die tegenwoordig voor veel mensen onbetaalbaar is, voor zover ze überhaupt nog te verkrijgen is. Bijvoorbeeld Akai, Sony, Pioneer, Philips en echt niet alleen Marantz, Onkyo en Nakamichi. Apparaten werden traditioneel opgebouwd (dus niet alles op 1 printplaat waardoor amper meer te repareren zonder meteen de gehele print te vervangen) uit veelal metaal i.p.v. kunststof en de frontjes waren van geborsteld aluminium en de letters erop soms zelfs gefreesd in de frontplaat.

De verzamelwoede ontstond toen ik met mijn zoon van toen 5 jaar oud over een rommelmarkt liep en mijn eerste echte draaitafel, een Dual 505 in het zwart, tegenkwam en voor 5,- euro meenam om hem te laten zien wat plaatjes draaien is. En eenmaal thuis aangekomen bleek dat hij werkte. Die kocht ik in de jaren ‘80 voor 400,- gulden nieuw (de factuur heb ik nog, van Eringa in Leeuwarden) toen ik in dienst zat in de jaren ’80 en nog bij mijn ouders bivakkeerde en een deel van mijn wedde aan stereo apparatuur kon besteden. Een Nakamichi 480 was de volgende aankoop, voor 1000 gulden. Dat was serieus geld en zegt ook iets over de kwaliteit die je kocht.

Door mijn werk de afgelopen 26 jaar voor een importeur van hoorapparaten kwam ik overal en nergens en nam na afloop van een werkdag vaak nog een oude platenspeler mee die iemand opruimde: de platen kreeg ik er soms gratis bij. De opkomst van Internet en websites als Marktplaats maakten dit makkelijker. Soms werden ze gewoon weggegooid bij de Milieustraat en kon ik ze nog net redden. Dat zoveel kwaliteit zo maar weggegooid werd en soms voor bijna niks te koop was, dat trigger-de iets bij mij. Ik kon toen niet vermoeden dat 15 jaar later veel mensen weer plaatjes gingen draaien.

Inmiddels heb ik meer dan 1000 apparaten verzameld

en mijn vrouw vroeg zich af wat ze hiermee moet als mij wat zou overkomen? Daarnaast kostte het op- en neer reizen vanuit Zeeland naar mijn werk in Gouda, waar ons kantoor zat, mij dagelijks minimaal 4 uur en dit werd steeds lastiger vol te houden met het stijgen van de leeftijd. Door een aantal ontwikkelingen heb ik besloten te kijken of ik van mijn hobby mijn bestaan kan maken. Daarbij geholpen door (oud-) collega’s die MTS-elektronica gedaan hebben en jaren ervaring met het repareren van micro-elektronica (namelijk: hoortoestellen) en ook als hobby Audio apparatuur, die voor mij de apparatuur na kunnen kijken en afstellen. Eén daarvan heeft gewerkt voor een importeur van High-End audio en behoort tot de beste service monteurs in zijn vakgebied. Zo kan hij bijvoorbeeld de armresonantie van een draaitafel meten om vast te stellen of een element past bij de arm. De ander is inmiddels gepensioneerd en het is een passie van hem om draaitafels te repareren, servicen en in perfecte staat te krijgen.

Mijn overige hobby’s zijn motorrijden (ik heb een aantal motoren van BMW en Honda) en motorfietsen uit de jaren ’70 en ik sport veel, op het water en op het land. Ook een wat oudere Toyota of Lexus kan op mijn belangstelling rekenen. Klik op de foto’s voor een grotere afbeelding..