Over ons

Over ons

Vintage audio apparatuur voegt in mijn optiek iets toe aan de beleving van muziek: het ziet er doorgaans prachtig uit en is gebouwd voor de eeuwigheid: maar ook heeft het al geleefd. Genieten van muziek is emotie en deze wordt wat mij betreft versterkt wanneer gereproduceerd door apparatuur uit de jaren ’70 en begin ’80: vaak dus stammend uit dezelfde periode als de muziek waar ik naar luister.

Wat moet u verwachten als u zo’n oud apparaat aanschaft?

Om te beginnen hoeft de levensduur van een goed geserviced vintage apparaat niet korter te zijn dan van iets dat u momenteel nieuw koopt: vaak zelfs andersom! Voorbeelden van recent aangeschafte geïntegreerde versterkers die 3500,- gekost hebben en net buiten de garantie kapot gaan en niet meer te repareren zijn omdat de printplaat niet meer te leveren is of 1800,- kost wat het apparaat niet meer waard is en die bovendien over 2 jaar waarschijnlijk ook weer kapot gaat want van dezelfde kwaliteit als de originele kennen wij helaas en zijn geen uitzondering.

Een versterker uit de gouden jaren!

Kijken wij indien gewenst helemaal na en meten hem door en deze wordt indien noodzakelijk gerepareerd: ziet een onderdeel er niet goed uit dan wordt dit vervangen. Potmeters worden gereinigd en indien nodig en mogelijk uit elkaar genomen. Alle in- en uitgangen worden gecontroleerd. Natuurlijk kan er na verloop van tijd iets kapot gaan dat op het moment van controle goed functioneert: maar reparatie is doorgaans eenvoudig te verrichten en de onderdelen meestal goedkoop en vaak nog verkrijgbaar: wij geven daarom indien gewenst voor een kleine extra bijbetaling 2 maanden garantie op elk apparaat.

Een draaitafel bevat veel minder elektronische componenten maar we kijken naar de demping van de lift, of de spindel goed loopt, de motor stil functioneert en de staat van de snaar en stroboscoop verlichting bijvoorbeeld. Maar ook oud vet verwijderen we dat soms keihard is geworden en we controleren de functie van de (half-) automaat indien aanwezig. De kans dat een goed nagekeken draaitafel kuren gaat vertonen is daarom minimaal. Denk niet dat u met een platenspeler die u meeneemt van de kringloop gelijk probleemloos kan gaan spelen, ook al lijkt dat soms wel zo:  de naald wordt gecontroleerd onder de microscoop, maar ook de bedrading en de werking van het element.

Cassettedecks en bandrecorders zijn complexer

Het loopwerk gaat helemaal uit elkaar en noodzakelijke rubbers en aandrijfsnaren worden vernieuwd. Dit is voor een klein bedrag niet te doen en wij verbazen ons dan ook over te koop aangeboden decks die “geserviced” zijn en vragen ons af wat er dan precies allemaal (niet-) gedaan is. Daarom kunt u deze apparaten ongeserviced en zo uit de  verzameling kopen, of een prijsopgaaf krijgen voor grondige service.

Tuners

Ook al gaan er al lang geruchten dat FM de lucht uit zal gaan, je wil toch je set compleet hebben en de uitstraling van de tuner met mooi verlichte schaal is vaak de parel van de set. Deze hebben wij dus ook in ruime mate op voorraad. En voorlopig blijft FM in de ether.

Inkoop

Wij kopen uw oude apparatuur ook in! Graag ontvangen wij een opgaaf en indien mogelijk foto’s van wat u aan wilt bieden inclusief een prijsidee.

Luisterruimte:

Op ons adres in Wissenkerke, Noord-Beveland, hebben wij een luisterruimte ingericht waar u rustig kunt luisteren alvorens tot aanschaf over te gaan. De meeste apparatuur wordt echter goed verpakt verzonden en verzekerd verstuurd of zelfs persoonlijk afgeleverd.